
- De fleste av oss forbinder reker med sommer og varme, men det er når høstmørket senker seg at reker smaker som aller best. Grunnen er at det kalde vannet denne årstiden gjør at algene forsvinner og levekårene i vannet blir bedre for rekene, ifølge Godfisk.
- Reker skifter kjønn! Reken gyter først som hann, og deretter skifter den kjønn og gyter som hunn. Dermed er reken det man kaller en «protandrisk hermafroditt».
- Rekecocktailen var en slager i ethvert middagsselskap utover 60- og 70-tallet. Her hjemme var det Ingrid Espelid Hovig som introduserte det norske folk for forretten i en episode av Fjernsynskjøkkenet i 1966.
- Reker kan bli inntil 10 år gamle.
- Har du fryst ned noen av våre ferdigkokte reker bør de settes i kjøleskapet natten over for å tines. Dersom du har behov for en raskere tining, kan du helle rekene over i et dørslag som plasseres under rennende, kaldt vann. Ikke bruk varmt vann, da kan rekene «kokes» og bli seige.
- Reker er ikke bare godt, de er også sunne! Riktignok inneholder reker en del kolesterol, men du får også i deg godt med vitaminer. Spesielt E-vitamin og B12 er rekene innholdsrike av. I tillegg er de svært proteinrike.
- Navnebruken på ulike reker kan være forvirrende. På norsk er dypvannsreker det vi kaller reker, mens betegnelsen scampi brukes om tigerreker (også kjent som kongereker). I England og USA kalles disse reken «prawns» eller «shrimp», mens scampi på engelsk er et av flere navn på sjøkreps.
- NM i rekepilling er en fast sommeraktivitet for mange, og flere steder rundt om i landet arrangerer konkurransen. I år kan du blant annet teste pilleferdighetene dine under Skalldyrfestivalen i Mandal som står for VM i rekepilling i august.
